Notater |
- 663
Fra A Flensborg, Horsens. Henviser til [ikke] vedlagte regning for Fæstebonden Frands Mortensen, Hvirring under Bjerregårds Gods, hans pågribelse og befordring til Københavns Fæstning, hvor han, i Jern, skulle arbejde en Måned, formedelst der i hans Gård blev fundet Brændevins Redskaber. Beløbet udgørende 3 rdr 5 mk 2 sk bedes anvist på Århus Amtstue. [Se næste]. 12 December 1787.
664
Fra N Ottesen, Bjerregård. [Se forrige]. Han har altid ønsket, at kunne drive sine handlinger uden proces, og efter mueligste evner bestræbt sig på, at iagttage det forbindtligste til sin Konge, eller den af ham satte Øvrighed og Medmennesker, men endskønt dette som sagt i hans handlinger, har været formålet, og desuden givet ham en fornøjelse af at danne dem, som er under ham, til ligesindede, så har han dog ikke været så lykkelig, at opnå det i så fald attråede, som er en årsag til, at må henvende sig til Høegh Guldberg. Mener ikke han behøver at blive vidtløftig i fortællingen, da dette bedst kan bevises ved kopien af Brevene no 1 - 2 og 3 som hermed [ikke] følger. Drejer sig om, at der ved 2 af hans Bønder er fundet Redskaber til Brændevins brænding, hvorefter de, jvnf forordningen, skal straffes. Han agter herefter at anlægge sag mod dem, til Fæstets fortabelse, men som enhver Forbryder bør have en Forsvarer, er det han herved underdanigst beder om, at Guldberg, hvis han mener det fornødent, nådigst vil beskikke en sådan, da han første Tingdag i det nye år, agter at anlægge sagen. Værne Tinget er Vor - Nim Herreders Ting og Forbrydernes navne er Niels Jacobsen og Frands Mortensen i Hvirring. [Se næste]. 28 December 1786.
665
Fra N Ottesen, Bjerregård. [Se forrige]. Henvender sig angående 2 af hans Bønder fra Hvirring, hos hvem der er fundet Redskaber til Brændevins brænding, hvilket har gjort ham bekymret for deres forhold fremover, i fald de skal afstraffes, idet deres Formue ikke er mellem de bedste af den slags Folk. Niels Jacobsen er, så vidt han ved (der nylig er blevet Ejer af Bjerregårds Gods) en god Bonde, der kan svare til Kongen og Herskabet det han bør, dog med lempe, eller rettere sagt, efter lejlighed, men Frands Mortensen har intet, hvormed han forholdsmæssig til andre af Byens Mænd kan redde for sig, hverken i Skatter eller Landgilde. Han vil aldeles ikke bede om mindste skånsel i straffen, hvis de var pågrebne ved udførelsen af deres gerninger, selv om meget synes til forsvar for den fattige Bonde i disse besværlige tider, men kan hans henvendelse bidrage til nogen medlidenhed, sker samme hermed. Kan det ikke blive til andet end afstraffelse, forudser han de fremover kan få vanskelighed med, at klare deres forpligtelser, hvilket i sidste ende vil ramme ham. 18 December 1786.
Påtegnet: 19 December 1786 af Barfoed og J Frydensberg, Horsens, hvoraf fremgår, at da forordningen befaler samme straf, enten man har Redskaberne eller udfører brændingen, kan de ikke gøre noget, fremhæver dog, at Ottesen, som Husbonde kan lade være med, at pålægge de skyldige yderligere straf i forhold til ham selv som Husbonde.
Påtegnet: 20 December 1786 af N Ottesen, der takker for modtagne skrivelse, hvoraf erfares at de pågældende Bønder ikke kan undgå straf, hvilket absolut, næsten direkte, må røre ved ham selv. Hårdt bliver det nok for ham, at han, både til exempel for andre, og for at straffen for dem ikke skal blive for følelig til ham selv, må forfølge dem som Forbrydere af deres Fæstebrev, thi at lade ruinerede Mænd sidde ved deres Gård, er ikkuns at bidrage til sin egen ruin. Slutningens rigtighed kan mine Allerhøjstærede Herrer selv gøre, ved alene at eftertænke en Træl Bondes vilkår i disse tider, der endog ved allermindste uheld, kan ganske sættes tilbage.
|