Notater |
- Både Peder Lassen og Kirsten Jørgensdatter var før vielsen ansat på Rask Hovedgård, som ejedes af Andreas Emanuel Bjørn. Folketællingen 1801 for Hovedgården oplyser, at der foruden af herremanden, der da var 41 år og ugift, var beboet af hans forvalter Jacob Møller, 29 år, hans husforstanderske Sophie Elisabeth Hasselback, 27 år, hans tjener Peder Lassen, 32 år, og hans ladefoged Anders Lausen, 33 år, samt envidere ti tjenestekarle og fire tjenestepiger, heriblandt Kirsten Jørgensdatter, 33 år gammel.
Nogle måneder efter vielsen udnævnte Andreas Emanuel Bjørn Peder Lassen til skovfoged og gav ham og hustruen fæste på gården Skyggerslund. Det endelige fæstebrev, der først udstedtes den 7. marts 1804 af Andreas Emanuel Bjørn, er et fæstebrev til "min Tiende Peder Lassen og hustru på det på Rask Hovedgårds Grund opbygte og mig tilhørende Sted, Skyggerslund kaldet, som Hans Thomsen sidst havde i fæste og nu er fradød, hvilket Sted med 3de dertil lagte og indhegnede Jordstykker på Hornborg Mark, som i alt står for Hartkorn 1 Td. 1 fjdkr. 2 alb. Samt Jordlod på Honum Mark i Hvirring sogn af Hartkorn 3 skpr. 1 fjdkr, og 1 alb. således som Græsningen og Jordbrugsret i den ved Huset beliggende Hovedgårds taxtes Skov som efter Kammerets Tilladelse af 6te Martii 1802 findes anført no. 1, til Hartkorn Skovskyld 2 skpr. 1 fjdkr. 3/8 alb. benævnte Peder Lassen og sin Hustrus fæste deres Livstid i fæste må nyde, bruge og fri for herskabelige Afgifters Svarelse på disse Vilkår:
1. at han deraf svarer alle kongelige Skatter og Tyngder, som allerede er påbudne eller herefter allernådigst påbydes, såvel af Stedet og Hartkornet som og af Familie.
2. Den med Hans Thomsen indgået Aftægtscontract af 4. Mai 1801, opfylder han til Enken i alle Deele upåklagelig.
3. Stedets Bygninger, som er 37 Fag, vedligeholdes i god beboelig Stand og intet formindskes; dyrker og driver Ejendommen forsvarlig og intet til Upligt bruges eller fravender og da Bygningerne ved Fæstets Tiltræden er ringe og ingen Besætning eller Inventarium at have modtaget så frigives de ved Fratrædelse at svare til Bygfæld og Besætningsmangel.
4. Sålænge ieg lever skal han have nøiagtig Opsyn med alle de mig tilhørende Skove, såvel Hovedgårdens som de på Bøndergodsets Grund at intet utilladelig Skovhug der i begåes, så skal han og forrette Tjeneste som Skytte på de Tider ieg forlanger, såvel som have tilbørlig Opsigt, at ingen fremmede og uberettiget Skytte eller Hunde kommer på min tilhørende Jagtejendomme. Men ved min Dødsfald og fraflyttelse fra Hovedgården skal han være frigiven fra Skovfoged og Skyttetjenesten uden at noget skal decuorteres ham derfor i hans Fæsterettighed.
5. Den fornødne Gjørsel til Hegns Vedligeholdelse omkring de fæstede Ejendomme må han uden påanke hugge i Skoven, så skal han eller De og årlige udvises af Stedets Skov 20 læs Bøgetræ, såvel som de fornødne Træer til Bygningernes Vedligeholdelse af Eg og Bøg. Den fornødne Fartaf Vey fra Skygger til Jordlodden på Honum Mark er Fæsteren tilstået igennem Søren Lunds indkøbte Skovlod Nr. 13.
Endvidere tilstås som en betinget Fæsterettighed, at efter Fæsten og hustrues Død, skal deres Søn Andreas Emanuel, som er fod den 4re Juni 1802, overlades Stedet i Fæste på lige og samme Vilkår som hans Fprældre, imod at denne betaler til Hosbonden i Indfæstning 20 Rdr.
I øvrigt retter Fæsteren sig efter kongelig Majastæts allernådigste Lov og Anordning og viser mig og mine betroede den skyldige Hørighed og Lydighed alt under dette sit Fæstes Fortabelse og anden vilkårlig Straf.
Indfæstningen er betalt.
Til Bekræftelse under min Hånd og Segl.
Rask den 7. Maj 1804, A.E. Bjørn.
Den 11. december 1824 ses Peter Lassen at have udsteds en panteobligation to Knud Svane i Hornborg på 300 rdr. Med sikkerhed i sin besætning, redskaber og indbo, nemlig fire heste, ti køer, femten får, tre beslagne vogne, to jernplove, to harver, diverse andre avlsredskaber, sengetøj til syv senge, chatoller, dragkister, borde, sofaer, stole, kedler og kar samt hvad guld og sølv, der måtte findes i boet. I øvrigt fremgår der af nævnte panteobligation, at besætning og løsøre i alt var forsikret for 1000 rdr.
Atter den 10. juli 1839 udstedte Peter Lassen en panteobligation, denne gang til Peter Jørgensen Holmgård på Ølsted Mark, og igen på 300 rdr., antagelig i forbindelse med at han havde indfriet lånet hos Knud Svane. Som sikkerhed stillede han 2 heste, seks køer, femten får, tre beslagne vogne, to jernplove, to jernharver, sengetøj til otte senge, en jernkakkelovn med kobberrør, en jernkakkelovn uden rør, to chatoller, en skænk, diverse borde og stole og sofaer, samt hvad der fandtes af guld og sølv.
(Notat efter Axel Sejer Pedersens slægtsbog)
|