Min slægts historie

En slægtsdatabase med ane- og efterslægtslinier.

Udskriv Tilføj bogmærke

Ane Pedersen Nørgård

Kvinde 1874 - 1938  (63 år)


Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Felt    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie

Generation: 1

  1. 1.  Ane Pedersen Nørgård blev født den 11 jul. 1874 i Sejling sogn, Hids herred, Viborg amt; blev døbt den 19 jul. 1874 i Sejling sogn (Sejling Kirke), Hids herred, Viborg amt; døde den 25 mar. 1938 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev begravet den 31 mar. 1938 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • _UID: 7734EFC384364FECAF2C31A463BFAEC6984A
    • Konfirmation: 30 sep. 1888, Sejling sogn (Sejling Kirke), Hids herred, Viborg amt

    Notater:

    Otto Nørgård Petersens Erindringer
    Min mor
    Det er vel for mig som alle andre, at min mor, Ane Pedersen Nørgård, var et helt specielt kapitel i livet. Hendes beretning om hendes fortvivlede barndom gjorde et voldsomt indtryk, når hun fortalte om sin opvækst på Sejling Nørregård og egnen. Hun mistede sin mor som fireårig, og sin far som otteårig. Hjemmet blev opløst, og de otte børn blev spredt til familie og venner i 1882. Men blodets bånd holdt sammen på dem, sådan at vi i tidens løb har haft kontakt med fætre og kusiner helt til Amerika, og også hvordan det er gået hendes børn.
    Mor kom først i pleje hos en faster i Nisset. Da hun blev større og kunne gøre nytte, kom hun hos en skolemester i Sejling. Der måtte hun gå i skole og arbejde for føden. Han skulle være foregangsmand på hans skolelod og dyrkede turnips som noget nyt. Roerne måtte ikke stikkes og skulle tages op med hand, så mor tog dem op i frost og sne og pådrog sig frost i fingrene på venstre hand. Skolemesteren ville skjule det og kurerede selv på det med vat, som satte sig fast og han brændte det væk med det resultat, at hun mistede ringfingeren og lillefingeren. Jeg tilgav aldrig skolemesteren, selv om han for længst er død, og da jeg holdt hendes hænder de sidste minutter af hendes liv, kunne jeg stadig mindes hendes beretning.
    Efter dette blev hun flyttet til Jens Skov i Ebstrup, og det blev hendes egentlige hjem derefter. Jeg var i dette hjem med far og mor i 1921. Og mærkelig nok den dag i dag er vores svigerdatter fra samme egn, og jeg fik lejlighed til at besøge stedet, som stadig gik i arv fra Jens Skov. I dage er det en pjejedatter og Arne Andersen der ejer det, men de samme gamle billeder som mors var der stadig. Efter flere pladser på store gårde i køkken og hun kom hun i 1895 til Underup Kjærsgård, som er nabo til Nyskovgård, og den 10. december 1897 blev hun gift med far i Underup kirke. Jeg har altid haft det indtryk, at mor, på trods af et liv med overflod af arbejde med et hjem, hvor alt blev hjemmelavet \endash mad og tøj til 6 drenge og 2 piger \endash så var hun lykkelig, men når hun til tider blev bevæget kunne jeg næppe lodde om det var af taknemmelighed over tilværelsen, eller tanken om hendes fortid.
    Måske har hendes barske barndom hærdet hende for livet. Man havde ikke indtryk af, at hun frygtede for tilværelsen fremad. Hun gik ind i tilværelsen som ung kone på en gård i 1897 og i løbet af 16 år havde hun 8 børn, og den anden ældste, som blev skadet i ryggen som et-årig måtte hun bære til skole og hjem igen. Jeg mindes aldrig vi manglede mad eller tøj på trods af, at alt var hjemmegjort. Hjemmestrikkede strømper til alle og det meste af tøjet det samme, som måtte forandres fra store til små. To gange dagligt hjalp hun til med malkningen af det tolv til fjorten køer, og jeg tror, hun slappede af ved det, i hvert fald var det sjældent, at hun ikke sang til malkningen, og jeg tror, det var beroligende for både hende og køerne.
    Vi børn kom tættere på mor end på far, og derfor blev hun altid brugt som mellemforhandler, når det var nødvendigt. Mor holdt sammen på familien, måske på grund af hendes splittede barndom. Mindedage og familiefester og traditioner med flaghejsning blev overholdt. Når dagen sluttede og vi talte om næste gang var hendes kommentar altid: "Ja, hvis vi lever så længe", hvilket blev lidt trættende i længden. Men da jeg holdt hendes hænder den dag hun gik bort, tænkte jeg over hendes bemærkning, og jeg kom derved til at tænke på, om hun havde forvarselsevner. Hun fortalte tit om sine drømme. En gang forundrede hun sig over en drøm, om at der var bygget et lille rødt hus på Underup Kirkegård. Nogle år senere blev der bygget et ligkapel inden for indgangen. Den gamle ringer Kasper Pedersens kone Ane Pedersen blev den første, der kom i kapellet, og mor, Ane Nørgård Pedersen, blev den næste 1938.
    Min bedstemor blev begravet i september 1918. Jeg husker ikke mit indtryk af at hun gik væk, men dagen hun blev begravet stod som en særlig oplevelse. Vi to mindste skulle køre sammen med gamle Sørensen og frue fra Underup Kjærsgård i en flot hestevogn. Det var en solrig efterårsdag, og jeg glemmer aldrig da vi drejede ind på kommunevejen bag efter fars vogn med kisten, og jeg så ned af vejen mod hjemmet i skoven, hvor der kørte 15-20 hestevogne med naboer og venner.
    Så gik der 5-6 år med skole, leg og nye kammerater med mere. Jeg gik til skole fra Nyskovgård alle mine skoledage. Jeg begyndte at gå i skole i 1920, fordi jeg lige så godt kunne følge de større brødre, som gå alene hjemme, hvilket var godt både for mor og mig. De første år rendte vi til vinduerne i skolen, når der kørte en bil gennem Underup, selv om det var midt i timen. Da jeg blev konfirmeret i 1928 rendte vi stadig til vinduerne i timerne, men det var når der kom en flyvemaskine!


    Død:
    Ane Pedersen f. Nørgård -
    Gift med efterlevende gårdejer Marius Jørgensen Pedersen, Underup sogn. Født i Sejling sogn, Hids herred, Viborg amt 11 jul.1874. Datter af gårdmand Jens Peder Christensen og hustru Kristine Kristensen. Sidste fælles bopæl: Underup sogn. - Født 11 jul.1874 - 63 år.

    Begravet:
    Ane Pedersen f. Nørgård -
    Gift med efterlevende gårdejer Marius Jørgensen Pedersen, Underup sogn. Født i Sejling sogn, Hids herred, Viborg amt 11 jul.1874. Datter af gårdmand Jens Peder Christensen og hustru Kristine Kristensen. Sidste fælles bopæl: Underup sogn. - Født 11 jul.1874 - 63 år.
    Begravet på Underup kirkegård.

    Ane blev gift med Marius Jørgensen Pedersen den 10 dec. 1897 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt. Marius (søn af Jørgen Pedersen og Maren Jensen) blev født den 30 jun. 1873 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev døbt den 12 okt. 1873 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt; døde den 23 nov. 1947 i Skanderborg (Amts Plejestiftelse), Hjelmslev Herred, Skanderborg Amt; blev begravet den 28 nov. 1947 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Notater:

    Gift:
    Ungkarl Marius Jørgensen Pedersen, født i Underup sogn 30 jun.1873. 24 år. Gårdejer i Underup. Forældrene, afdøde gårdmand Jørgen Pedersen og hustru Maren Jensen, Underup.
    Pigen Ane Pedersen Nørgård, født i Sejling sogn 11 jul.1874. 23 år. Opholder sig i Underup. Forældrene Jens Peder Christensen og hustru Kristine Kristensen, begge døde.
    Viet 10 dec.1897 i Underup Kirke.
    Forlovere: Laurs Nielsen, gårdmand i Underup og Jens Skou, gårdmand i Ebstrup.

    Børn:
    1. Jørgen Nørgård Pedersen blev født den 11 maj 1899 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev døbt den 18 jun. 1899 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt; døde den 4 feb. 1961 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt.
    2. Mary Christine Nørgård Petersen blev født den 21 jul. 1900 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev døbt den 19 aug. 1900 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt; døde den 26 apr. 1958 i Grædstrup sogn (Slagballe Hvilehjem), Tyrsting Herred, Skanderborg Amt.
    3. Margrethe Nørgård Petersen blev født den 10 dec. 1901 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev døbt den 1 jan. 1902 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt; døde den 31 maj 1937 i Nim Sogn (Porskær), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev begravet den 4 jun. 1937 i Nim Sogn (Nim Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt.
    4. Jens Peter Nørgård Petersen blev født den 7 mar. 1903 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev døbt den 10 apr. 1903 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt; døde den 11 sep. 1981 i Ring Sogn (Brædstrup Sygehus), Tyrsting Herred, Skanderborg Amt; blev begravet den 15 sep. 1981 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt.
    5. Kristian Nørgård Pedersen blev født den 5 nov. 1904 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev døbt den 11 dec. 1904 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt; døde den 19 jun. 1996 i Ring Sogn (Brædstrup), Tyrsting Herred, Skanderborg Amt.
    6. Sejer Nørgård Petersen blev født den 27 dec. 1906 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev døbt den 3 feb. 1907 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt; døde den 31 aug. 1975 i Korning Sogn (Korning) Hatting Herred Vejle Amt; blev begravet den 3 sep. 1975 i Korning Sogn (Korning Kirke), Hatting Herred, Vejle Amt.
    7. Arne Nørgård Petersen blev født den 16 feb. 1911 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev døbt den 14 apr. 1911 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt; døde den 28 sep. 1992 i Sønder Vissing sogn (Sønder Vissing Plejehjem, Toftegård), Tyrsting Herred, Skanderborg Amt.
    8. Otto Nørgård Petersen blev født den 4 jan. 1914 i Underup sogn (Underup Skov, Nyskovgård), Nim Herred, Skanderborg Amt; blev døbt den 8 mar. 1914 i Underup Sogn (Underup Kirke), Nim Herred, Skanderborg Amt; døde den 7 maj 1997.

Generation: 2


    Webstedet drives af The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.3, forfattet af Darrin Lythgoe © 2001-2024.

    Opdateres af Palle Rabøl Hansen.